Festiwal pyszności ugotowanych na torach
Kulinarne potyczki, pyszne regionalne jedzenie i wspólna biesiada. Na torowisku przy Zajezdni Kultury odbyła się pierwsza taka impreza w Pleszewie. Do walki na noże stanął sam burmistrz Pleszewa pod czujnym okiem znanego szefa kuchni.
Na kilka godzin torowisko przy pleszewskiej Zajezdni Kultury zamieniło się w platformę do przygotowywania wielkopolskich przysmaków. W roli kucharza wystąpił Arkadiusz Ptak, Burmistrz Miasta i Gminy Pleszew, a jego przewodnikiem i trenerem był Patryk Dziamski z Dziamski Concept Rest, znany szef kuchni, uczestnik 4. edycji programu Top Chef. Kucharski duet przygotował wspólnie trzy potrawy według tradycyjnych wielkopolskich receptur. Pierwszym daniem był rumpuć, czyli tradycyjna zupa na bazie boczku i kapusty, następnie podniebienia uraczono pyrkami z gzikiem, a na koniec kucharze podali pieczony boczek. Każde z dań mogli degustować obecni widzowie.
To jednak nie wszystkie specjały kuchni, które można było smakować podczas festiwalu. Ze swoimi stoiskami obecne były również panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Miasta i Gminy Pleszew, które serwowały regionalne dania jak: żurek, bigos, gołąbki, ciasto, deserki i wiele innych przekąsek i napojów. Wydarzenie swoją obecnością wsparły również panie z KGW gminy Pleszew za co dziękuję, bo panie zawsze chętnie się angażują i prężnie działają – mówił burmistrz Pleszewa.
Prawdziwą kulinarną ucztę swoimi występami uświetnili soliści Zajezdni Kultury w Pleszewie wykonując znane przeboje. Na zakończenie degustacji podczas Pysznego Festiwalu zorganizowano biesiadę. Do wspólnej zabawy zaproszono wszystkich przybyłych na to wydarzenie oraz zaangażowanych w kulinaria.